Bilgi İşlem Danışmanlığı
Ağustos 12, 2019Haziran 7, 2019
Merhaba bugün Ubden® kurucusu ve yapay zeka-blokchain yazılımı alanında çalışan Can Kurt aramızda.
Merhaba davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize yazılım ve kripto para alanında üretime başlamadan önce kısaca hayatanızdan bahseder misiniz ?
Merhaba, ben teşekkür ederim. 1998 yılından itibaren Tekirdağ Çerkezköy’de ikamet ediyorum. 2008 yılında gerek merak gerekse kendi ihtiyaçlarımı karşılamak için web programlama ve yazılım sektörüyle tanıştım, 1 yıl sonra kendimi bu sektörün içinde buldum. Çeşitli marka ve firma isimleri üzerinden kendimi gösterdiğim bu sektörde 2017 yılında 2 kişi Dexter Bilişim’i kurduk. Bu seneye kadar profesyonel şekilde devam eden yapıya şu an sadece Ubden Teknoloji olarak devam ediyoruz. Kendi firmamız yanı sıra özel bir firmada Bilgi İşlem Yöneticiliği yapıyorum.
Şuan bildiğimiz kadarıyla Kripto Para alanında bir bot üzerinde çalışıyorsunuz bot fikri nasıl ortaya çıktı ve ilerledi ?
Yıllar önce 2012-2013 senelerinde sadece ismini cismini bildiğim kripto parayla ilk olarak tanışmam sektör arkadaşlarımız sayesinde oldu. O zaman tek bildiğim mining yani kripto para madenciliği Bitcoinler, Etheriumlar. Ozamanlar sadece kendi çapımızda madencilik sistemini anlamaya çalışmak için kazım yapıyoruz. Bir yandan da ufak bir getirisi oluyor. Bu sene (2019) firmaya dahil olduktan sonra şuan Startup Trakya da olan Emrah bey (Emrah Eryılmaz)’ den konuyla ilgili işin bir başka ticari yüzünü daha gördük. Borsa, kripto para ticareti vs. derken bir gün tüm bunlardan tüm bu borsa hareketlerinin ani iniş çıkışlardan yorulan Emrah Bey bir oto-bot projesinden bahsetti. Kendi kendine alım satım yapan duygusu olmayan, teknik analiz yapabilen yapay zeka ve algoritama ile çalışan bir bot. Proje şahane ve çok beğendim. Gerek yazılımcı gerek kullanıcı gözüyle beni çekti açıkçası ve uzun zamandır borsada tecrübesi olan Emrah bey in bilgisiyle tereddütsuz yer almak istedim. Çünkü yerli yabancı bir emsal de yok ve baya üstüne konuşulur bir proje şuan da bizimde yaptığımız gibi.
Algoritma ve zeka kurgusu kendisine, kullanıcıya açılan kapı olan frontend, kullanıcı arayüzü, grafik değerleme ekranları yanı sıra testlerinde bizzat yer aldım. Şaşırtan kâr ve rapor analizlerini Startup trakyada belli aralıklarla paylaştım hatta bilenler vardır. Şu an kapalı-beta bir arayüzü olan Crytotradebot yakında kullanıcılar ile açık beta üzerinden erişime sahip olacak.
Ürününüzün işlevlerinden bahseder misiniz bitcoin alım satımlarında nasıl fayda sağlıyorsunuz?
Sistem şuan sadece bittrex.com üzerinde bu işleri gerçekleştiriyor ve tamamen otomatik. Kısaca sizin yerinize kripto borsasinda uygun gördüğü ve analiziyle tespitledigi alt koinlere alış emri giriyor. Aldığı koinleri yine teknik analiz ve borsa yorumuna dayalı olarak ufak kârlarla satışa koyuyor. Duygusu yok , yorulması yok , dikkatsiz insan hatası yok. Ufak ama stabil kazançlar ile yatırım değerlendirmeyi yapay zekaya sahip bir yazılma bırakıyorsunuz. Okuyucuların sitemize göz atmalarını tavsiye ediyorum. Sık sorulan sorular, mantığıyla ilgili teknik detaylar ve kısa bir video şuan da sitemizde mevcut. Güncel hareketleri de buradan görebilirsiniz. Ortalama 90 gündür ürünümüz test ediliyor. Karlılığımız piyasaya bağlı olarak %50-60 bandında. Bitcoin ani iniş çıkışları bu dönem bildiğiniz gibi %200 u geçti 🙂 (Anlık oranları detaylı görmek isteyenler sitemizden inceleyebilirler.)
Cyptotradebot ta önünüzdeki yol haritası nedir?
Öncelikli hedefimiz entegre borsa pazarının sayısını arttırmak. Binance vb. borsalara da entegre olup kullanıcıya işlem yapacağı borsayı seçme imkanı sunmayı düşümüyoruz. Bir de şu an pazarlaması eksik diyebilirim. Ekip tamamen teknikçi olduğu için buradan da bir istihdam çağrısı yapayım pazarlama alanında destek olabilecek arkadaşlara ekibimiz her zaman açık. Ürünümüz beta aşamasında olduğu için bu test sürecini en doğru şekilde geçirebilmek için pazarlama faaliyetleri bulunan arkadaşlarımızın yanında kapalı-beta kullanıcılarına ihtiyacımız var. Komisyon almadan denemek isteyenlere ürünümüzün erişime açabiliriz. http://ubden.com/contact adresinden hemen tester talebini gönderip bilgileri alabilirsiniz.
Kim bilir belki omuzude ki seneye kadar ani bir çıkışla adı duyulmuş bir startup haline gelebilir.
Çerkezköy’de üretim yapıyorsunuz fabrikaların olduğu bir şehir bu şehirde yazılım alanında girişim üretmenin avantajlarını ve dezavanyajlarını anlatır mısınız?
Çerkezköy çok büyük bir ekosistem. Bunu öyle genelleme olsun diye söylemiyorum gerçekten büyük. Sadece fabrikası değil, Kobiler de bir o kadar gelişime aç. Örnek olarak şuan Çerkezkoy kobisinin trendi E-ticaret , Fabrikalarınin trendi Endüstri 4.0. Aslında çok önceden gündemde evet ama bu ekosistemde aniden parladı şuan ihtiyaçlara yetiştiremiyor. Biz üretim yapan , ihraacat yapan firmalara destek vermenin gururunu ayrıca yaşıyoruz. Sayılarının her gün artması temennimiz. Bunları klişe olarak söylemiyorum. Prof. Dr. Özgür Demirtaş dediği gibi “Evrensel olmayan milli olamaz” bugünü düşünerek yaşayamayiz. Ben evliyim belki bu ekosistemin içinde çocuklarım yer alacak benim evrensel düşünmem şart! Cok yakınımda iş yapmaya çalışan genç arkadaşlar var ama sadece bugünü düşünüyor günü kurtarmak istiyorlar ve sonuçları hem maddi hem manevi olumsuz oluyor. Biz yeniliğe aç olmalıyız. Tamam maddi imkan herkese lazım ancak en azından bazı araçlar kullanarak birlikte doğru iletişim kurarak sistemimizi değiştirebiliriz ; Özellikle kobilere “Decidehub” , “Trello“yu ve Slack gibi yazılımları kullanmaları öneriyorum.
Bu ekosistemde yazılım üretmenin dezavantajları var mı? Aslında gelişimin dezavantajı olmaz da eskosistem çok eski ve zorluklari var. Yani burada 25-30-40 yıllık firmalar var ve gelişime çok ihtiyaçları olsa da alışılmışlığın verdiği korku var. Yeniye cesaret edilmesi zor. Üretim takibini 20 yıldır defter usulü yapmış bir firmaya kullanabilecekleri bir tablet yazılımının 2 ayda ki harcanan kağıt masrafına eş olduğunu aktardığımız anılarımız var 🙂 Bunlar en basit örnek. Biz CRM’den ERP’ye IoT’dan M2M’e onlarca çözüm sunuyoruz bir kere kullanan vazgeçemez/geçemiyor da zaten ve önemli olan bura da önceden kullanmadıkları bu çözümleri cesaret edip en azından denemelerini sağlamaya çalışmak çok önemli.
Şirketinizi nasıl yönetiyorsunuz?
Güzel bir cevabı olan soru bu. İlerde bütün ekipli kadro üstüne kurulu firmaların kullanmasını heyecanla beklediğim bir sistemle yönetiyoruz. DECIDEHUB. Aslında sistem bizi yönetiyor ve bu apayrı birşey. Decidehub’la 2018 başında tanıştım. (Bunun yerli bir sistem olmasıda ayrı gurur verici altını cizerim. ) Kadir Köymen’nin Edelkrone ekibinin geliştirdiği bu sisteme kendi sektörümüzce ufak birkaç dokunuşla uçtan uca yönetime getirdik. Çünku sıra dışı , mantığı ve işleyiş şekli de bir okadar güzel.
Bu sistemde herkes söz hakkına sahip ve kimse söz hakkının sistem üzerinde etkisini bilmiyor bu etki çapınıda diğer ekip üyeleri belirliyor. Yani Ubden Tüzel Kişi ama aynı zamanda bir karar verici bir gerçek kişiye dönüşüyor. Böyle itopik gelebilir yok bize göre değil falan diyen gelenekselciler olacaktır. Ama yapının işleyişi ortak akla dayanıyor hal böyle olunca ortaya beğenilmeyen bir karar çıkması neredeyse imkansız.
Aslında ben hiç tatmadığınız portakalın tadını size 1000’lerce sayfa yazarak anlatırım ama siz asıl tadı portakalı yedikten sonra anlarsınız. Buyurun bir dilim de siz alın diyebilirim sadece.
Can Kurt’a bu güzel söyleşi için teşekkür ediyoruz. Yakında tekrar görüşmek üzere.